Wat is osteopathie?

 

IMG_3145

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele behandelmethode waarbij het bewegend functioneren van alle delen van het menselijke lichaam wordt onderzocht en behandeld. Een osteopaat onderzoekt welke delen van het bewegingsapparaat, zenuwstelsel en orgaanstelsel in hun bewegend functioneren zijn verstoord en beoordeeld op welke manier deze onderdelen elkaar (negatief) beïnvloeden.

De osteopaat stelt doormiddel van een analyse vast waarom het zelfherstellende vermogen van het lichaam niet voldoende kan worden aangesproken, simpel gezegd; waarom een patiënt niet herstelt van zijn of haar klachten. De wetenschap hiervan maakt de osteopaat uniek in zijn aanpak van klachten en problemen van patiënten. Door artsen en andere medici onbegrepen klachten kunnen vaak juist door een osteopaat worden verholpen.

 

Pijnklachten in de rug, nek of in de ledematen kunnen een lokaal probleem betreffen maar zijn veelal een gevolg van oorzaken die zich in een ander deel van het lichaam manifesteren. Dit heeft meestal te maken met het functioneren in een bepaald bewegingspatroon en het compenseren daarbinnen. Problemen van de organen geven niet alleen lokale klachten, zoals maagpijn of een spastische darm, maar geven juist ook pijnklachten in de wervelkolom of uitstralend in de armen of benen. Dit heeft te maken met de anatomische verbindingen van deze structuren onderling en met het zenuwstelsel. De osteopaat is uitstekend geschoold in het herkennen van deze relaties, te achterhalen waar de oorzaak van de klachten is gelegen en hierop in te grijpen in zijn behandeling.