De Osteopathie komt oorspronkelijk uit Noord Amerika waar het in 1874 ontwikkeld is door de Amerikaanse arts Andrew Taylor Still. Hij was de grondlegger van de Osteopathie, Ruim 100 jaar geleden zag hij in dat de onderlinge samenhang tussen de verschillende lichaamssystemen een belangrijk aspect is bij het onderzoeken en behandelen van patiënten.
Hij heeft in die tijd een aantal basisprincipes opgesteld die vandaag de dag nog steeds als fundament van de Osteopathie gezien worden.
Deze principes zijn:
- Er is continu een interactie tussen structuren en hun functie.
- Het lichaam moet als een geheel beschouwd worden en is niet op te delen en te behandelen in losse onderdelen(lichaam is een ondeelbaar geheel).
- Het lichaam bezit een zelfherstellend vermogen en klachten zijn een gevolg van een beperking hiervan.
Gezien de recente ontwikkeling van de osteopathie zijn hier nog twee principes aan toe te voegen:
- Ieder weefsel dient te worden voorzien van een goede circulatie van de lichaamsvloeistoffen (bloed,lymfe, liquor en interstitieel vocht).
- De osteopaat bestrijd geen ziekte maar bevorderd de gezondheid.
De naam Osteopathie, wat letterlijk ziekte van het bot betekend, heeft hij gekozen omdat hij een krachtige naam wilde. Aangezien bot (= os) werd gezien als het meest sterke deel van het lichaam heeft hij dit weefsel in de naam verwerkt. De naam zou verwarring kunnen scheppen dat de osteopaat zich alleen zou bezighouden met botproblemen, maar het tegendeel is waar. Een osteopaat behandeld juist alle delen van het menselijke lichaam, dus spieren, gewrichten, zenuwen, botten, bindweefsels en organen. De handelwijze van de osteopaten zoals die was aan het einde van de 19e eeuw is niet meer te vergelijken met zoals de osteopathie nu wordt bedreven. De huidige osteopaat baseert zijn handelen op de basismedische wetenschappen zoals de anatomie, fysiologie, embryologie en pathologie. Deze evolutie van de Osteopathie heeft er voor gezorgd dat het op dit moment een zeer veilige en waardevolle methode van behandelen is en inmiddels is uitgegroeid tot een gewaardeerd beroep in de gezondheidszorg waarbij nauw wordt samengewerkt met artsen, specialisten en paramedici.